De projecten van Ik in 010

Dankzij de bijzondere samenwerking tussen scholen en culturele instellingen, ontstaan de mooiste projecten en activiteiten. Van ‘soep ontleden’ binnen het thema ‘Wereld keuken’, tot ‘het overbruggen van de verschillen tussen Noord en Zuid Rotterdam’ en het zelf aan de slag gaan met kunststof botten. Alles is mogelijk en ieder project is er één op maat. De projectleider van Ik in 010 bekijkt samen met de school welk thema geschikt is en zoekt hier bijpassende culturele instelling bij. Vervolgens wordt er gezamenlijk een programma ontworpen, met als rode draad de 21ste-eeuwse vaardigheden. Zie hier het stappenplan. Hieronder drie voorbeelden van projecten.

Bruggen - Basisschool De Müllerpier

Basisschool De Müllerpier uit Rotterdam ontwikkelde samen met de Erfgoedcoalitie Rotterdam een leerlijn over Bruggen. Tijdens het project gingen leerlingen aan de slag met ontwerpen, bouwen, onderzoeken, fotograferen, filmen, interviewen, rijmen, filosoferen, samenwerken et cetera. Een bezoek aan het Museum van Rotterdam en het Nederlands Fotomuseum stond ook op het programma.

De Bikkel van Rotterdam

Ruim 40 scholen en 1.074 leerlingen hebben een bezoek gebracht aan de tentoonstelling ‘De Bikkel van Rotterdam, welke georganiseerd is in samenwerking met Ik in 010, Museum Rotterdam, Archeologie Rotterdam (BOOR) en de bibliotheek Rotterdam. Alles bij de tentoonstelling draaide om een skelet dat gevonden werd bij de Laurenskerk in Rotterdam: De Bikkel van Rotterdam.

De Wereldkeuken - De Jacobusschool

Tijdens een anderhalve week durend Ik in 010-project, deden de kinderen van de Jacobusschool in Rotterdam allerlei activiteiten rond het thema ‘De wereldkeuken’. Een onderdeel hierbinnen was 'Erfgoed om op te eten'. De school werkte hierbij samen met twee erfgoedpartners: het Maritiem Museum (Professor Plons) en het Nederlands Fotomuseum.

Erfgoededucatie

Erfgoededucatie gaat over jezelf en de wereld: nu, in het verleden en in de toekomst. Met Ik in 010 maken basisschoolleerlingen niet alleen kennis met het erfgoed van Rotterdam, maar nemen ze er ook actief deel aan waardoor ze worden voorbereidt op de toekomst. Lees meer.

Ook een project in jouw klas? Geef je school nu op!

Wil je ook een uniek project met het team van Ik in 010 opzetten voor jouw klas? Meld je dan snel aan voor dit kosteloze traject! Aan de hand van jouw vraag stelt de projectleider in samenwerking met de deelnemende instellingen een op maat gemaakt programma voor je samen. Bekijk hier het stappenplan.

Aanmelden project

Ja! Ik wil aan de slag met een project van Ik in 010. Onderdeel is een gratis training op maat, waarin ik leer om met erfgoed in de klas om te gaan.

Top