Maak kennis met de erfgoedcoalitie

De Erfgoedcoalitie is een samenwerking tussen het Nederlands Fotomuseum, Stadsarchief Rotterdam, Museum Rotterdam, Chabot Museum, Belasting & Douane museum, Wereldmuseum, afdeling Archeologie van de gemeente Rotterdam (BOOR), Verhalenhuis Belvédère en Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam. Door nadrukkelijk erfgoededucatie en de 21e eeuwse vaardigheden met elkaar te verbinden willen wij van de coalitie leerlingen, leerkrachten, ouders, schooldirecteuren schoolbestuurders via het verleden en het heden voorbereiden op hun toekomst.

db-erfgoedcoalitie

Nederlands Fotomuseum

Hét nationale museum voor de fotografie met een indrukwekkende fotocollectie van meer dan 5 miljoen beelden. Het museum laat fotografie in al haar facetten zien: documentair en experimenteel, hedendaags en historisch. Naast tentoonstellingen met grote namen uit de Nederlandse en internationale fotografiewereld, toont het Nederlands Fotomuseum met regelmaat werk uit de eigen collectie. Onze collectie vertegenwoordigt een belangrijk deel van het Nederlandse fotogeschiedenis en is een ware schatkamer voor het publiek. 

In de klas

Kijken, ontdekken en ervaren gaan in de activiteiten van het Nederlands fotomuseum hand in hand. Op speelse wijze stimuleren we leerlingen om bewuster en vaardiger te worden in het omgaan met beelden. Daarbij staat plezier en verwondering voorop.

Bekijk het onderwijsaanbod.

Contactgegevens

Afdeling educatie
Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
010-20 30 430
www.nederlandsfotomuseum.nl
educatie@nederlandsfotomuseum.nl

Archeologie Rotterdam (BOOR)

Archeologie Rotterdam (ook bekend als BOOR – Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam) beheert en onderzoekt de resten van het verleden in de bodem. Door alles te bestuderen komen we meer te weten over hoe onze voorouders leefden, wat ze aten, hoe ze woonden en welke kleren ze droegen. Op verschillende plekken in de stad zijn archeologische vondsten te zien en wordt het verhaal verteld over het verleden dat onder onze voeten ligt.

Contactgegevens

Ceintuurbaan 213b
3051 KC Rotterdam
010-4898500
www.rotterdam.nl/archeologie

Museum Rotterdam

Museum Rotterdam wil een actieve rol spelen om Rotterdam een betere stad te maken door het verleden, heden en de toekomst van Rotterdam(mers) met elkaar te verbinden. Museum Rotterdam is een centraal verzamelpunt en schatkamer, van en voor de stad, een plaats waar iedereen welkom is die Rotterdam wil leren ontdekken, eren of zijn gedachten wil delen over het verleden, heden en toekomst van de stad.

In de klas

Museum Rotterdam biedt het onderwijs diverse programma’s om zo het historisch besef en zelfbewustzijn van de Rotterdammer te vergroten, het onderzoeken van de relatie van deelnemers tot het tentoonstellingsonderwerp te activeren en om de leerlingen uit te dagen mee te denken en te doen.
Bekijk het onderwijsaanbod.

Contactgegevens

Meent 94
3011 JP Rotterdam
010-2176767
www.museumrotterdam.nl

Stadsarchief Rotterdam

Het Stadsarchief Rotterdam is het openbare geheugen van Rotterdam en enkele omliggende gemeenten. De bijzonder rijke collectie omvat honderdduizenden prenten, foto’s, films, kaarten, geluidsopnames en meer dan 20 kilometer papieren archiefstukken. Het Stadsarchief Rotterdam is niet alleen een van de oudste, maar ook een van de grootste archieven van Nederland. 

In de klas

Hoe kun je lessen over omgevingsgeschiedenis verrijken met (digitale) bronnen over de stad Rotterdam? Wat is er te vinden in het Stadsarchief en waarom wordt dit bewaard? Klop eens aan bij de afdeling Educatie. Samen met partners ontwikkelt het Stadsarchief lesprogramma's en organiseert lezingen, cursussen en rondleidingen. Ook ondersteunen we onderzoek voor werkstukken, begeleiden stagiaires en geven rondleidingen achter de schermen.
Bekijk het onderwijsaanbod.

Contactgegevens

Hofdijk 651
3032 CG Rotterdam
010 267 55 55
www.stadsarchief.rotterdam.nl

Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KCR)

Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KCR) is de bruggenbouwer die de scholen en culturele instellingen van Rotterdam met elkaar verbindt. KCR adviseert, begeleidt en biedt hulp aan directeuren, leerkrachten en besturen bij het vormgeven en inrichten van hun cultuuronderwijs op school. KCR helpt scholen om hun cultuuronderwijs te verbinden met hun schoolvisie en schoolprogramma. Scholen komen erachter wat ze willen en wat ze nodig hebben. KCR helpt culturele instellingen beter te begrijpen wat er leeft in onderwijsland. Welke taal er wordt gesproken en wat de ontwikkelingen zijn. En waar behoefte aan is. Zo kunnen culturele instellingen aansluiting vinden bij de scholen.

In de klas

KCR ondersteunt de erfgoedcoalitie bij het ontwikkelen van erfgoededucatie die op een duurzame wijze in de scholen wordt verankerd. KCR begeleidt ook de klankbordgroep uit het onderwijs binnen Ik en 010.

Contactgegevens

Het Gele Gebouw, 4e etage
Zomerhofstraat 88
3032CM Rotterdam  
010 - 26 80 380
www.kc-r.nl

Het Chabot Museum

Het Chabot Museum is een intiem museum waarin architectuur, beeldende kunst en Rotterdamse geschiedenis samenkomen. De moderne, witte villa midden in het Museumpark, is inmiddels 80 jaar. In en om het gebouw en in het villaparkje, is veel te ontdekken over alle moderne elementen van deze bouwkunst. Binnen kun je met je klas de kunst van het kijken leren door middel van interactieve opdrachten bij de schilderijen en beeldhouwwerken van Henk Chabot, zijn tijdgenoten en geestverwanten. De film ‘Land van Chabot’, de schilderijen ‘Brand van Rotterdam’ en ‘Vluchtelingen’ en de iconische foto van de villa van 14 mei 1940 - gaan in op de geschiedenis van Rotterdam, de Tweede Wereldoorlog, vrede en wederopbouw.

In de klas

In het Chabot Museum wordt kunst kijken een bijzondere ervaring door de schilderijen samen tot leven te brengen met zelfgeschreven gedichten, door te improviseren met geluid en door een pose uit te proberen met de taal van je eigen lichaam precies zoals een beeld in de ruimte. De leerlingen gaan in gesprek met de museumdocent en filosoferen over de binnen- en buitenkant van de witte, moderne villa en de kunstwerken van Henk Chabot. Leerlingen ontdekken dat een kunstwerk bijzondere vragen kan oproepen en antwoorden kan geven. Vragen en antwoorden die ons meenemen op reis in de tijd. Hoe zag de wereld er uit in 1945 en hoe ziet de wereld er uit in 2045? Bekijk het onderwijsaanbod.

Contactgegevens

Chabot Museum
Anne Huijbregts
educatie@chabotmuseum.nl
Museumpark 11
3015 CB Rotterdam
010 436 37 13
www.chabotmuseum.nl

Belasting & Douane Museum

Het museum laat jonge burgers kennis maken met belastingen, de besteding ervan en welke taken de Douane verricht aan de grens. Voor leerlingen in het primair onderwijs beschikt het museum over diverse lesprogramma’s vanaf de laagste groepen. Zo ontwikkelden Ikin010 en het Belasting & Douane Museum samen het programma Rotterdam, Potje Los?! Waarbij jouw leerlingen voor 1 dag plaatsnemen in de Rotterdamse gemeenteraad en ontdekken wat zij belangrijk vinden voor de stad.

In de klas

Ter voorbereiding op een bezoek kan je je leerlingen vertellen over het werk van de Douane aan de hand van De speur speel en snuffel poster. De onderwijsposter toont uiteenlopende situaties rond douanewerk op Schiphol. In de docentenhandleiding vind je tips voor gebruik in de klas, met leuke vragen voor een onderwijsleergesprek. De digitale versie van de onderwijsposter  is te downloaden en gebruiken op smart/digibord. Bekijk het onderwijsaanbod.

Contactgegevens

Belasting & Douane Museum
Afdeling Educatie/ Hanneke Hoogendijk & Chantal Karels
Parklaan 14-16
3016 BB Rotterdam
088-1514913
educatie@bdmuseum.nl
www.bdmuseum.nl/onderwijs

Foto: Belasting & Douane Museum

Verhalenhuis Belvédère

Verhalenhuis Belvédère is het eerste huis voor immaterieel erfgoed in Nederland. Hier worden de verhalen van mensen en gemeenschappen zichtbaar en beleefbaar gemaakt en in de vorm van ontmoetingen doorgegeven voor de toekomst. Een stedelijke ontmoetingsplek, waar werelden in de stad elkaar ontmoeten.

In de klas

De onderwijsprogramma’s van Verhalenhuis Belvédère zijn op maat gemaakt. Met bouwstenen als vertelkunst en ontmoetingen wordt gereageerd op behoeften en vragen vanuit het onderwijs.

Contactgegevens

Verhalenhuis Belvédère
Joran Koster
Rechthuislaan 1
3072 LB Rotterdam
010 – 720 09 97
www.verhalenhuisbelvedere.nl
joran@verhalenhuisbelvedere.nl

Wereldmuseum

Het Wereldmuseum is een museum over mensen. De objecten laten stuk voor stuk een menselijk verhaal zien en maken nieuwsgierig naar de culturele diversiteit die de wereld rijk is. Als museum inspireren we tot een open blik op de wereld. De programma’s zijn meer dan kennisoverdracht: ze stimuleren nieuwsgierigheid, empathie en cultureel (zelf)bewustzijn. Leerlingen ontdekken de menselijke diversiteit en (eigen) creativiteit en ervaren op een actieve en persoonlijke manier hoe mensen wereldwijd met elkaar verbonden zijn.

In de klas

De leerlingen zijn de wereldburgers van de toekomst. Hoe kun je aandacht besteden aan cultuurverschillen en actief burgerschap? Hoe kun je leerlingen helpen bij het verkennen van de eigen identiteit en die van anderen? Welke basiskennis, vaardigheden en houding zijn nodig om nu en straks actief mee te doen in de samenleving? Het onderwijsaanbod sluit direct aan op deze en andere vragen. Wij leveren graag maatwerk. Bekijk het onderwijsaanbod.

Contactgegevens

Willemskade 25
3016 DM Rotterdam
Afdeling educatie:
010 270 7132
educatie@wereldmuseum.nl

Top