Bezoek met je klas Museum Rotterdam ’40-’45 NU

Dit jaar herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, nu 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. Ook het bombardement op Rotterdam is ruim driekwart eeuw geleden, maar dreunt nog steeds na in onze stad. De Experience in Museum Rotterdam ’40-’45 NU zet leerlingen midden in het Rotterdam van mei 1940 met persoonlijke verhalen, indringende beelden en overdonderend geluid. Hoe voelt het als je leven in één klap overhoop wordt gegooid en je vertrouwde omgeving in stukken ligt? Na de schrik, de ontzetting en het verlies zien ze hoe de Rotterdammers samen de schouders eronder zetten. Generaties oude en nieuwe bewoners laten Rotterdam opbloeien tot onze wereldstad. De Experience is de basis van elk bezoek aan Museum Rotterdam ’40-’45 NU.

Kosteloos met jouw klas naar de Experience

Je kan nu op kosten van Ik in 010 met jouw klas een bezoek brengen aan de Experience in Museum Rotterdam ’40-’45 NU en deel nemen aan één van de twee educatieve programma’s. Mocht jouw school nog niet eerder hebben deelgenomen aan een activiteit vanuit Ik in 010, dan komt er een medewerker vanuit Ik in 010 een keer langs bij je school om de mogelijkheden van Ik in 010 toe te lichten.

Verhalen vertellen (voor groep 7 en 8)

Elk jaar zijn er minder Rotterdammers die de Tweede Wereldoorlog zelf hebben meegemaakt. Hun verhalen moeten we blijven vertellen. Leerlingen gaan in groepjes op onderzoek uit in ons open depot van duizenden voorwerpen. Aan bijna elk voorwerp is een Rotterdams verhaal verbonden. De leerlingen maken en presenteren samen een korte videoclip van een verhaal dat zij belangrijk vinden. Om hun gekozen verhaal te vertellen kunnen de leerlingen diverse interactieve tools gebruiken. Met een iPad maken ze films en foto’s die automatisch in onze grote touchscreen-tafel verschijnen. In een eenvoudige app verwerken ze hun beelden en informatie over de voorwerpen tot een verhaal. Ze kunnen zelf de vorm kiezen: bijvoorbeeld een dagboek, een stripverhaal of een nieuwsbericht.

De Bouwplaats (voor groep 6, 7 en 8)

In de bouwplaats leer je hoe je meewerkt aan een fijne stad. Leerlingen bouwen niet met steen en cement, maar met elkaar. Ze gebruiken hiervoor machines als machtssorteerders, tolerantiemeters, spijtbuizen en respectrollen. Spelenderwijs lossen de kinderen conflicten op, onderzoeken de grenzen van de vrijheid en ontdekken het verschil tussen een democratie en een dictatuur.

De leerlingen gaan in tweetallen de bouwplaats op met een iPad. Hierop vullen ze ieder hun eigen keuzes in bij de verschillende onderwerpen. Aan het eind krijgt elk kind een certificaat met hun keuzes en de mogelijke gevolgen. Terug op school kunnen deze certificaten een startpunt zijn voor verdere lessen en discussie.

Praktische informatie

Locatie: Museum Rotterdam ’40-’45 NU, Coolhaven 375, Rotterdam
Voor wie: museumles voor groep 6/7/8 basisonderwijs Rotterdam
Duur les: 1,5 uur
Kosten: Het bezoek aan Museum Rotterdam ’40-’45 NU wordt aangeboden door Ik in 010
Inschrijven via: Dit inschrijfformulier. Vul de volgende code in bij opmerkingen: Ik in 010
Meer info via: Marjolein Wibier via 010 – 217 67 67 / reservering@museumrotterdam.nl

Top