De Globetrotter onderzoekt Rotterdamse straatnamen

September was de maand van het beladen erfgoed. In dat kader is een les over straatnamen ontwikkeld door het Stadsarchief voor Ikin010 in de Afrikaanderwijk. De Globetrotter was de eerste school die in deze pilot meedoet. Dit keer met een gemengde groep 7-8. Groep 6 komt nog aan de beurt.

Ook in andere buurten zal dit soort lessen herhaald worden, bijvoorbeeld in Delfshaven, waar een J.P. Coen standbeeld staat en een slavernijmonument. Ook zijn er omstreden straatnamen te vinden. Het is de bedoeling om leerlingen het onderzoek te laten doen in de wijk en daarna de dialoog aan te gaan over dit erfgoed.

De leerlingen vinden het heel erg leuk om zelf onderzoek te mogen doen in hun wijk en mensen te interviewen. Bovendien krijgen ze inzicht in de perspectieven, die verschuiven in de loop van de tijd. Zo spraken we als voorbeeld in de Afrikaanderwijk de held Nelson Mandela, die ooit als terrorist werd beschouwd en 30 jaar gevangen zat op Robbeneiland. Ook wordt inzichtelijk dat een wijk er 30 of 60 jaar geleden heel anders uitzag en benoemen de leerlingen zelf allerlei verschillen.

Top