Blog ‘De stad moet een verhaal krijgen, dan ga je haar waarderen’

 

Sander Zweerts de Jong schreef een blog over erfgoed in Rotterdam. Is erfgoededucatie moeizaam, ingewikkeld en saai? Niet volgens Arno van der Wal, docent aan CSBO Bergkristal, een school voor speciaal onderwijs in Rotterdam: ‘De manier van werken bij IK in 010 zou eigenlijk de filosofie moeten zijn voor het gehele onderwijs’. 

Voor het Bergkristal is het nu het tweede jaar dat ze meedoen aan IK in 010, een project dat sinds 2016 aan basisscholen wordt aangeboden. ‘We zijn er vanaf de aftrap direct enthousiast op ingesprongen’. Voor Van der Wal betekent het dat zijn leerlingen een gevoel krijgen bij hun omgeving: ‘Als je iets in de klas doet, is het vaak een leuk project dat waarschijnlijk daarna in de kast verdwijnt. Maar als je het over een gebouw hebt en je er naartoe gaat, je erdoor heen loopt, dan onderga je het fysiek en wordt het tastbaar. Dat blijft hangen bij de leerlingen en dan komen de vragen vanzelf. Ook bij rekenen werken we al vanuit de praktijk: letterlijk gaan wegen en meten. Onderzoeken en ondervinden moet in je aderen gaan zitten’, aldus de leerkracht. ‘Ik wil het liefst zo vaak mogelijk met de kinderen van onze school de stad in, het laten ervaren. De stad moet een verhaal krijgen, dan ga je haar waarderen. Je kijkt er anders naar en gaat er anders mee om’.

Lees hier de hele blog

Top