De Bikkel van Rotterdam

Op avontuur in Museum Rotterdam!

In de maand oktober presenteert Museum Rotterdam, samen met Ik in 010, Archeologie Rotterdam (BOOR) en de bibliotheek, de tentoonstelling ‘De Bikkel van Rotterdam’. Deze tentoonstelling is niet alleen reuze interessant en spannend, maar sluit ook goed aan bij het thema ‘Griezelen’ van de Kinderboekenweek, die van 4 t/m 15 oktober 2017 plaatsvindt.

Skelet

Alles bij de tentoonstelling draait om een skelet dat gevonden werd bij de Laurenskerk in Rotterdam. Een skelet is natuurlijk een indrukwekkende archeologische vondst die tot de verbeelding spreekt. Maar dit skelet is meer dan een verzameling botten! Het bevat allerlei sporen die veel zeggen over wie deze man was en wat hij heeft gedaan.

De Bikkel

Dit skelet heeft niet voor niets de bijnaam de Bikkel van Rotterdam. Het is het skelet van een stevige man die leefde in het begin van de 17e eeuw, 1.80m lang was en meerdere botbreuken had. Wie was deze man? Hoe zou hij eruit hebben gezien? Welk botje vertelt welk verhaal?

Workshop

In een workshop, speciaal ontwikkeld voor groep 5 en 6, gaan leerlingen zelf op onderzoek uit om de achtergrond van deze man te achterhalen. Zij geven het skelet letterlijk een gezicht! Met labjasjes aan gaan de leerlingen ook nog aan de slag met kunststof botten: zelf voelen hoe een skelet is samengesteld.

Actief aan de slag

Dankzij het collectief van deze educatieve partners maken Rotterdamse basisschoolleerlingen niet alleen kennis met het erfgoed van Rotterdam, maar gaan ze er ook actief mee aan de slag!

Lesmateriaal

Het lesmateriaal is uitgereikt en toegelicht tijdens de voorbereidende bijeenkomst van 27 september, hieronder vindt u de digitale versie.

Praktische informatie

Wanneer: 28 september tot en met 10 november 2017
Waar: Museum Rotterdam
Duur programma: het programma bestaat uit twee delen. Deel 1. betreft de voorbereidende leerkrachtenbijeenkomst waarin het project en het educatieve materiaal wordt toegelicht. Deze bijeenkomst vond plaats op 27 september in Museum Rotterdam. Deel 2. betreft de workshop voor de leerlingen. Datum en tijd zijn te selecteren op het aanmeldformulier.
Voor wie: Leerlingen groep 5 & 6 van Rotterdamse scholen
Kosten: Dit programma wordt via Ik in 010, verhaal van de stad gratis aangeboden aan het onderwijs
Vragen: Projectleider via Hein van den Bemt h.vandenbemt@gmail.com

Aanmelden: Via onderstaand formulier

Illustratie: Pieter M. Dorrenboom

Aanmelden

Top