Maak kennis met de erfgoedcoalitie

De Erfgoedcoalitie is een samenwerking tussen het Nederlands Fotomuseum, Maritiem Museum Rotterdam, Stadsarchief Rotterdam, Museum Rotterdam, de afdeling Archeologie van de gemeente Rotterdam (BOOR) en het Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam. Door nadrukkelijk erfgoededucatie en de 21e eeuwse vaardigheden met elkaar te verbinden willen wij van de coalitie leerlingen, leerkrachten, ouders, schooldirecteuren schoolbestuurders via het verleden en het heden voorbereiden op hun toekomst.

db-erfgoedcoalitie

Maritiem Museum Rotterdam

In het Maritiem Museum Rotterdam ontdek de bezoeker de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Ga mee op reis door ons maritieme heden en verleden in eigentijdse tentoonstellingen. Luister naar verhalen, bewonder topstukken uit onze vooraanstaande collectie of doe mee aan een van de vele activiteiten. Het museum ligt in de oudste en grootste museumhaven van Nederland waar je op historische schepen en kranen beleeft hoe de wereldhaven Rotterdam op déze plek begon. 

In de klas

Beleef met je klas de invloed van de martieme wereld op ons dagelijks leven. De kinderen duiken onder in eigentijdse tentoonstellingen of gaan zelf aan de slag in de dynamische museumhaven. Onze onderwijsprogramma's bieden leuke én leerzame lessen voor elke groep.

Bekijk de onderwijsaanbod. 


Contactgegevens

Leuvehaven 1
3011 EA  Rotterdam
010-413 26 80
www.maritiemmuseum.nl

Nederlands Fotomuseum

Hét nationale museum voor de fotografie met een indrukwekkende fotocollectie van meer dan 5 miljoen beelden. Het museum laat fotografie in al haar facetten zien: documentair en experimenteel, hedendaags en historisch. Naast tentoonstellingen met grote namen uit de Nederlandse en internationale fotografiewereld, toont het Nederlands Fotomuseum met regelmaat werk uit de eigen collectie. Onze collectie vertegenwoordigt een belangrijk deel van het Nederlandse fotogeschiedenis en is een ware schatkamer voor het publiek. 


In de klas

Kijken, ontdekken en ervaren gaan in de activiteiten van het Nederlands fotomuseum hand in hand. Op speelse wijze stimuleren we leerlingen om bewuster en vaardiger te worden in het omgaan met beelden. Daarbij staat plezier en verwondering voorop.

Bekijk het onderwijsaanbod.


Contactgegevens

Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
010-20 30 405
www.nederlandsfotomuseum.nl

Archeologie Rotterdam (BOOR)

Archeologie Rotterdam (ook bekend als BOOR – Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam) beheert en onderzoekt de resten van het verleden in de bodem. Door alles te bestuderen komen we meer te weten over hoe onze voorouders leefden, wat ze aten, hoe ze woonden en welke kleren ze droegen. Om verschillende plekken in de stad zijn archeologische vondsten te zien en wordt het verhaal verteld over het verleden dat onder onze voeten ligt.

Contactgegevens

Ceintuurbaan 213b
3051 KC Rotterdam
010-4898500
www.rotterdam.nl/archeologie

Museum Rotterdam

Museum Rotterdam wil een actieve rol spelen om Rotterdam een betere stad te maken door het verleden, heden en de toekomst van Rotterdam(mers) met elkaar te verbinden. Museum Rotterdam is een centraal verzamelpunt en schatkamer, van en voor de stad, een plaats waar iedereen welkom is die Rotterdam wil leren ontdekken, eren of zijn gedachten wil delen over het verleden, heden en toekomst van de stad.

 
In de klas

Museum Rotterdam biedt het onderwijs diverse programma’s om zo het historisch besef en zelfbewustzijn van de Rotterdammer te vergroten, het onderzoeken van de relatie van deelnemers tot het tentoonstellingsonderwerp te activeren en om de leerlingen uit te dagen mee te denken en te doen.
Bekijk het onderwijsaanbod.


Contactgegevens

Meent 94
3011 JP Rotterdam
010-2176767
www.museumrotterdam.nl

Stadsarchief Rotterdam

Het Stadsarchief Rotterdam is het openbare geheugen van Rotterdam en enkele omliggende gemeenten. De bijzonder rijke collectie omvat honderdduizenden prenten, foto’s, films, kaarten, geluidsopnames en meer dan 20 kilometer papieren archiefstukken. Het Stadsarchief Rotterdam is niet alleen een van de oudste, maar ook een van de grootste archieven van Nederland.
 

In de klas

Hoe kun je lessen over omgevingsgeschiedenis verrijken met (digitale) bronnen over de stad Rotterdam? Wat is er te vinden in het Stadsarchief en waarom wordt dit bewaard? Klop eens aan bij de afdeling Educatie. Samen met partners ontwikkelt het Stadsarchief lesprogramma's en organiseert lezingen, cursussen en rondleidingen. Ook ondersteunen we onderzoek voor werkstukken, begeleiden stagiaires en geven rondleidingen achter de schermen.
Bekijk het onderwijsaanbod.

 

Contactgegevens

Hofdijk 651
3032 CG Rotterdam
010 267 55 55
www.stadsarchief.rotterdam.nl

Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KCR)

Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KCR) is de bruggenbouwer die de scholen en culturele instellingen van Rotterdam met elkaar verbindt. KCR adviseert, begeleidt en biedt hulp aan directeuren, leerkrachten en besturen bij het vormgeven en inrichten van hun cultuuronderwijs op school. KCR helpt scholen om hun cultuuronderwijs te verbinden met hun schoolvisie en schoolprogramma. Scholen komen erachter wat ze willen en wat ze nodig hebben. KCR helpt culturele instellingen beter te begrijpen wat er leeft in onderwijsland. Welke taal er wordt gesproken en wat de ontwikkelingen zijn. En waar behoefte aan is. Zo kunnen culturele instellingen aansluiting vinden bij de scholen.


In de school

KCR ondersteunt de erfgoedcoalitie bij het ontwikkelen van erfgoededucatie die op een duurzame wijze in de scholen wordt verankerd. KCR begeleidt ook de klankbordgroep uit het onderwijs binnen Ik en 010.

 

Contactgegevens

Het Gele Gebouw, 4e etage
Zomerhofstraat 88
3032CM Rotterdam  
010 - 26 80 380
www.kc-r.nl

Top